Computerkast

De computerkast of computerbehuizing (Engels: computer case) is het omhulsel dat de onderdelen van een computer bevat en beschermt. Via de voor- en achterkant van een desktop computer of bij laptops via de zijkanten kunnen we randapparatuur aansluiten. Denk daarbij aan een USB-stick, een DVD, luidsprekers, een printer/scanner, de muis, het toetsenbord, enzovoort.

Computerkast of computer case

Laptop-poorten

 

Moederbord

Het grootste onderdeel in de computer is het moederbord. De hoofdtaak van het moederbord is alle componenten met elkaar verbinden. Zo vinden we op het moederbord uitbreidingssleuven of PCI-sleuven om bijvoorbeeld een geluids- of netwerkkaart toe te voegen.
Op het moederbord vinden we ook enkele poorten waarmee we randapparatuur kunnen aansluiten. Zo zijn er bijvoorbeeld USB-poorten, een netwerkpoort, aansluitingen voor muis en toetsenbord, koptelefoon, enzovoort. Wanneer we aan de achterkant van een computer een USB-stick aansluiten, steken we deze eigenlijk rechtstreeks in het moederbord.

Moederbord met processor

Uitbreidingssleuven of PCI-slots op het moederbord

 

Processor

De processor of CPU is het brein van de computer en wordt op het moederbord geplaatst. Alle opdrachten worden uitgevoerd en berekend door de processor. Hoe beter je processor, hoe sneller je computer zal zijn.

De snelheid van een processor noemen we de kloksnelheid en wordt uitgedrukt in GigaHertz (GHz).
De kloksnelheid duidt aan hoe vaak per seconde een bewerking verwerkt kan worden. Een kloksnelheid van 1 Hz komt overeen met één bewerking per seconde. Moderne processors werken rond de 3 GHz. Ze voeren dus 3 miljard keer per seconde hun bewerkingen uit!

Vermits een processor het harde werk levert, wordt deze snel warm. Op de processor wordt dan ook een koeling voorzien die er voor zorgt dat de processor niet oververhit.

De voornaamste processor producenten zijn Intel en AMD.

Oudere processor van Intel

Een koeling die op de processor kan gezet worden.

 

Geheugen

Onder het intern geheugen van de computer vinden we het werkgeheugen. Dit geheugen onthoudt alles waar je op dat moment mee bezig bent. Denk hierbij aan alle programma’s en bestandjes die je open hebt staan. Ook het besturingssysteem wordt hier deels ingeladen.

Wanneer we bestanden willen bewaren op de computer, gebeurt dit op opslagmedia. We noemen dit het externe geheugen van de computer. Onder dit geheugen vinden we computeronderdelen zoals de harde schijf en de dvd-speler/schrijver.
Bekijk voor meer informatie het hoofdstuk opslagmedia.

Net zoals bij opslagmedia drukken we de geheugencapaciteit van werkgeheugen uit in bytes. Tegenwoordig gebruiken we werkgeheugen van 4 tot 16 Gigabyte. Meer informatie over de eenheid bytes (mega-, giga-, terabytes) vind je hier.

Wergeheugen

Werkgeheugen in slots of sleuven

 

Voeding

De voeding voorziet de computer van stroom. Via de voeding verbinden we de computer met stopcontact. Om oververhitting tegen te gaan wordt de voeding steeds voorzien van een ventilator of fan.
Bij een laptop vinden we natuurlijk ook nog een batterij. Deze wordt opgeladen zodra de laptop is verbonden met de oplader.

Voor alle computers geldt, dat je ze steeds de mogelijkheid moet geven om af te koelen. Dit wil zeggen dat computer ruimte moet hebben om de warmte die het produceert, weg te blazen of af te stoten.

Een voeding met bekabeling

Videokaart

De videokaart of grafische kaart verwerkt de informatie die getoond moet worden aan de gebruiker. Het beeldscherm wordt via een speciale kabel hier op aangesloten.
Wanneer je veel met gaming (3D-spelen) of professionele videobewerking bezig bent, is een goede videokaart noodzakelijk.

Bijkomende informatie: De bekendste leveranciers van videokaarten zijn Nvidia en ATI.

Een grafische kaart of videokaart

Netwerkkaart

De meeste moederborden zijn voorzien van een netwerkaansluiting. Wanneer dit echter nog niet aanwezig is, kan je een netwerkkaart toevoegen aan het moederbord via een uitbreidingssleuf. Deze kaart zorgt er voor dat je een netwerkkabel kan aansluiten voor bijvoorbeeld met het internet te kunnen connecteren.

De snelheid van een netwerkkaart, of de downloadsnelheid, bepaalt hoe snel er gegevens van het netwerk kunnen afgehaald worden. Deze snelheid wordt doorgaans gemeten in kilobits per seconde (kbps) of megabits per seconde (mbps).

Tegenwoordig krijg je bij een internetabonnement snelheden rond 150 Mbps.

Een netwerkkaart

Een netwerkkaart met ontvanger

 

Geluidskaart

De kwaliteit van je geluid kan je verbeteren door een geluidskaart toe te voegen aan je moederbord. Voor normaal computergebruik is dit echter niet nodig vermits de meeste moederborden hiervan voorzien zijn.

Een geluidskaart

 

 

 

Een overzicht

Computerconfiguratie:
  1. Computerkast of -behuizing
  2. DVD-speler/schrijver
  3. Harde schijf
  4. Werkgeheugen
  5. Moederbord
  6. Geluidskaart
  7. Videokaart
  8. Processor (met koeling)
  9. Voeding

Kabels en poorten

Op het moederbord of op uitbreidingskaarten worden er tal van poorten voorzien. Deze laten toe om randapparatuur aan de computer aan te sluiten.

USB

Wellicht het meestgebruikte type poort om randapparatuur aan te sluiten. We gebruiken deze poort hoofdzakelijk voor externe opslagmedia (bv. USB-stick en MP3-speler), printer en scanner, muis en toetsenbord, enzovoort.

Bijkomende informatie: De versie van USB-poort, nl. USB1, USB2 of USB3 bepaalt hoe snel deze werken. Je merkt het verschil wanneer je veel bestanden van een externe hardeschijf, naar je computer wil overzetten.

USB-logo

USB-poort en kabel

FireWire

Een variant op de USB-poort, maar onbekender. Bepaalde fabrikanten zoals Apple en Sony geven hier een voorkeur aan.

FireWire-logo

FireWire-kabel

Videopoorten: VGA – DVI – HDMI

Er zijn verschillende mogelijkheden om een scherm (of tv) aan je computer aan te sluiten.
De bekendste poorten zijn (van oud naar nieuw):

  • VGA
  • DVI
  • HDMI

Deze laatste, de HDMI-aansluiting, levert je High-Definition-kwaliteit en kan naast beeld ook geluid doorgeven.

Een HDMI-, DVI- en VGA-poort.

Een HDMI-kabel

Netwerkpoort

De ethernetpoort of netwerkpoort wordt gebruikt om een netwerkkabel aan te sluiten.

Ethernet-poort of netwerkpoort

Recupel

Bij elke aanschaf van een nieuw elektrisch en elektronisch apparaat, betaal je recupel.
Met deze bijdrage betaal je een stukje van het proces om je product te recycleren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb