steve jobs

steve Jobs als oprichter van Apple

Steve Jobs richtte in 1976 samen met zijn studievriend Steve Wozniak het bedrijf Apple Computers op. Er was ook nog een derde oprichter, Ronald Wayne, maar die laatste liet zich al snel uitkopen uit angst voor de risico’s van de startupwereld. Steve Wozniak is de uitvinder van de Apple I en de belangrijkste ontwerper van de Apple II, maar ook hij legde zijn fulltime werkzaamheden neer in 1987. Wozniak is echter wel nog steeds aandeelhouder van het bedrijf.

Steve Jobs was misschien een van de oprichters van Apple, hij was zeker niet de eerste CEO. Apple werkte voor de productie van de Apple I aanvankelijk in de garage van de ouders van Steve Jobs. Doordat multimiljonair Mike Markkula investeerde in het bedrijf werd de Apple II mogelijk, maar de investeerders in Apple zagen het niet zitten dat de piepjonge Jobs een miljoenenbedrijf zou leiden. De Apple II is namelijk de eerste zeer succesvolle pc die in massaproductie is gefabriceerd. Door de Apple II kon Apple in 1980 naar de beurs en werd Steve jobs op zijn 25e multimiljonair.

In 1978 verving Steve Jobs de allereerste CEO van Apple, Mike Scott voor de topman van Pepsi-Cola: John Sculley. Volgens Sculley zelf deed Jobs dit met de volgende beroemde opmerking: ‘Wil je de rest van je leven suikerwater verkopen of wil je een kans om de wereld te veranderen?’. Helaas bleek de relatie tussen de twee nogal lastig, mede door het temperament van Jobs.

 

Nieuw tijdperk

Jobs’ invloed op de iPhone is vrij ironisch, want één van zijn eerste grote beslissingen die hij na terugkeer bij Apple maakte was het stopzetten van de ontwikkeling van de Apple Newton, een voorloper van de iPhone. Het leek Jobs verstandiger om zich de komende jaren op een klein aantal projecten te richten, waardoor er geen plek meer was voor de zakcomputer. Apple zou zich pas weer op de mobiele markt richten na de onthulling van de iPod in 2001.

Jobs’ persoonlijke invloed op de iPhone is op veel plekken terug te vinden. Onder andere in de strijd tussen HTML5 en Flash, waar Jobs zelf een vocale rol in vertolkte. Sinds de eerste iPhone is het niet mogelijk om Flash-animaties af te spelen – een keuze die Jobs maakte omdat hij HTML5 een beter alternatief voor de toekomst vond. Om deze stelling te verdedigen ruziede de toenmalig CEO meermaals met Adobe. Nog een voorbeeld van zijn betrokkenheid bleek in augustus 2011. Toen Google-topman Vic Gundotra op zondag 6 januari 2008 in de kerk zat, kreeg hij een telefoontje van de Apple-topman. De reden: de letter ‘o’ in het Google-logo had niet de juiste geeltint op de iPhone. Jobs wilde weten of Google akkoord ging met een kleurwijziging.

Steve jobs vertelde zeer weinig over zijn persoonlijke leven, los van de autobiografie door Walter Isaacson. Een van de weinige uitzonderingen is een beroemd geworden speech op de universiteit van Stanford. Hier vertelde hij onder meer over zijn achtergrond als kind van adoptieouders